Pohod na Svinjak(1653m)

Pohod na Svinjak(1653m)

Vabimo vas na pohod na Svinjak, 10. 7. 2021.   Odhod...

Pohod ob občinskem prazniku

Vljudno vabljeni na pohod ob občinskem prazniku občine Videm, ki bo...

Plan pohodov 2021

Plan pohodov 2021

  http://www.pdhaloze.si  ...

Obvestilo!

Spominski pohod za naše preminule člane Albina Milošič, Janka Malek...

Pohod po Halozah 3.10.2020

Pd Haloze organizIra po dolgem času pohod po Halozah oziroma po...

  • Pohod na Svinjak(1653m)

    Pohod na Svinjak(1653m)

  • Pohod ob občinskem prazniku

  • Plan pohodov 2021

    Plan pohodov 2021

  • Obvestilo!

  • Pohod po Halozah 3.10.2020

Štirje člani Planinskega društva Haloze smo se podali v juniju  na osvojitev najvišjega vrha Balkana in Bolgarije - Musale. Zjutraj ob 1 uri smo se podali z avtomobilom na 970 km dolgo pot in 11 ur vožnje v smer Zagreb-Beograd-Niš-Dimitrograd-Sofija do smučarskega središča Borovec v Bolgariji. Med potjo smo se ustavili v Beogradu, da se malce spočijemo, pomalcamo in okrepčamo z jutranjo kavico. Nadaljujemo pot proti mestu Sofija in nato do  smučarskega središča Borovec, do katerega  nam uspe priti do 12 ure dopoldan. Nastanimo se v hotelu Flora, se razpakiramo in odpravimo pogledat kraj Borovec, od koder bomo drug dan štartali z gondolo proti vrhu Musale. Smučarsko središče Borovec  ima veliko trgovinic, restavracij in kavarn, kjer se lahko okrepčate z njihovo hrano in njihovim pivom Zagorka.

Drugi dan zjutraj ob pol 9 uri se z  gondolo se odpeljemo na 20 minutno vožnjo proti zgornji postaji žičnice Jastrebac na višino 2396m, od koder smo nato  peš nadaljevali smer proti vrhu. Res smo imeli srečo z vremenom, saj nas je celotno pot proti vrhu spremljalo lepo vreme s prekrasnimi pogledi na jezerca, kar pet smo jih lahko videli, nekaj jih je bilo zaledenelih. V 2,40 smo uspeli priti na malce zameglen vrh. Bili smo presenečeni in navdušeni na pogled na  kočo na vrhu in celoten vrh, kjer je poseben stolpič in križ, ki ponazarjata vrh. Ime vrha Musala pomeni v bolgarskem prevodu Blizu Boga.

Med potjo smo srečali veliko planincev pretežno mladih in družin, ki so bili obuti kar v navadne športne copate in oblečeni v  preprosta oblačila brez kake posebne opreme. Navdušeni smo bili ko smo na vrhu 2925m videli planinsko kočo- skoraj neverjetno  da je na taki višini možno zgraditi kar tri koče, dve malce nižje, ena čist na vrhu. Po krajšem postanku in slikanju smo se začeli spuščat v dolino. Pri vrnitvi nismo več imeli takšnega pogleda, ker se je začela megla spuščati. V nedeljo zjutraj smo po zajtrku zapustili Bolgarijo in polni vtisov in lepih doživetij podali na kar dolgo pot proti domu.

Bolgarija po standardu spada med revnejše države, ima 7,2 milj. prebivalcev, njihova denarna valuta je Lev, govorijo bolgarsko in uprabljajo pisavo cirilico. Največ prebivalcev 80% je Bolgarov, 10% turkov in 4% romov, nekaj je tudi makedoncov. Leži ob Črnem morju in meji z državami Srbijo, Grčijo, Makedonijo, Romunijo in Turčijo. Je parlamentarna republika, predsednik je Rosev Plevneliev, ministerski predsednik je Bojko Borisov. Prebivalci so večinoma pravoslavni.

Gora Musala nam je podarila resničen dotik narave. Čudovit pogled na Rilsko pogorje,dosežen vrh Musale, možnost da vse to občutimo, nam je prinesla izjemno doživetje in izkušnjo. Hvaležni smo da nam je bilo podarjeno vse to in da nam  je uspelo brez težav priti do zadanega cilja Bolgarije, doseči vrh Musalo in srečna vrnitev domov brez težav – res hvala Bogu!

GALERIJA FOTOGRAFIJ