Pohod na Svinjak(1653m)

Pohod na Svinjak(1653m)

Vabimo vas na pohod na Svinjak, 10. 7. 2021.   Odhod...

Pohod ob občinskem prazniku

Vljudno vabljeni na pohod ob občinskem prazniku občine Videm, ki bo...

Plan pohodov 2021

Plan pohodov 2021

  http://www.pdhaloze.si  ...

Obvestilo!

Spominski pohod za naše preminule člane Albina Milošič, Janka Malek...

Pohod po Halozah 3.10.2020

Pd Haloze organizIra po dolgem času pohod po Halozah oziroma po...

  • Pohod na Svinjak(1653m)

    Pohod na Svinjak(1653m)

  • Pohod ob občinskem prazniku

  • Plan pohodov 2021

    Plan pohodov 2021

  • Obvestilo!

  • Pohod po Halozah 3.10.2020

Planinsko društvo Haloze je izpeljalo vzpon na najvišji vrh Nemčije - Zugspitze. Gora se nahaja južno od Garmish - Partenkirchna na meji med Avstrijo in Nemčijo. Na nemški strani se nahaja koča Munchener, na avstrijski pa restavracija Panorama Gipfelresturant. Na vrh je možno dostopit z gondolskimi žičnicami, vendar je ponavadi tukaj velika gneča. Po pobočjih se nahajajo tukaj ledeniki  največji Nordliche Schneeferner se razteza na 8,4ha.

Podali smo se na 600 km dolgo pot po Avstriji do Kraja Eherwald do Obermoosa, kjer je bil naš štart. Kar 6 ur je bilo vožnje v eno smer. Izbrali  smo pot iz spodnje postaje žičnice, ki traja 5 ur in je zelo zahtevna in potrebna je  psihična in kondicijska pripravljenost. Prva postojanka je bila pri koči Wiener Neustadler, ki leži na 2213m. Skoz smo lahko opazovali nad nami gondolo, ki je prevažala ljudi čist na vrh Zugspitze. Od koče smo se začeli vzpenjat po ferati, ki je bila dokaj zahtevna. Naši  koraki so postajali vedno težji in upali smo da čimprej dosežemo vrh. Končno stojimo na meji med Avstrijo in Nemčijo še 35 minut je do ploščadi, kjer je naš glavni cilj. Na vrhu stoji pozlačen križ in tukaj je strašna gužva, saj se večina pripelje do vrha z gondolo in se tako povzpne do križa, ki je odmaknjen stran 10 min. Za nazaj smo izbrali vožnjo z gondolo, ker smo bili utrujeni že od same vožnje in poti. Gondola v eno smer stane 28,50e, vožnja pa je trajala 15 min. Kmalu smo bili v dolini. Pripravimo se za pot nazaj in izberemo pot po Nemčiji čez Garmisch- Partenkirchen proti Sloveniji. Seveda utrujeni smo zaključili naš pohod v nemški gostilni, kjer poskusimo njihovo pivo, katero smo si res zaslužli.

Zahvala pa našemu vozniku Maksu Kropcu za  varno prevoženo pot in da je kljub napornemu vzponu še zmogel prepeljati v obe smeri v enem dnevu.

Zapisala: Majda Forstnerič