Pohod na Golico

Pd Haloze organizira 21. 5. 2022 skupaj s Pd Hajdina pohod na Golico...

Pohod na Paški Kozjak

PD Haloze organizira v sredo, 27. aprila 2022 pohod na Paški Kozjak....

Občni zbor 2022

Upravni odbor PD Haloze obvešča vse člane in simpatizerje, da je...

Pohod na Uršljo goro

PD Haloze in PD Hajdina organizirata v soboto, 5. 2. 2022, zimski...

Pohod na Goro Oljko

Pohod na Goro Oljko

Vabljeni na pohod na Goro Oljko v soboto, 15. januarja 2022 ob...

  • Pohod na Golico

  • Pohod na Paški Kozjak

  • Občni zbor 2022

  • Pohod na Uršljo goro

  • Pohod na Goro Oljko

    Pohod na Goro Oljko

V petek zvečer, 24. septembra 2021 se je skupina planincev odpravila na Maglić, najvišji vrh Bosne in Hercegovine. Pot nas je vodila mimo Zagreba do Slavonskega Broda, kjer smo vstopili v BIH. V zgodnjih jutranjih urah smo pomahali Sarajevu, ob prebujanju novega dne pa smo že bili na izhodišču v Nacionalnem parku Sutjeska. V spremstvu toplih žarkov smo začeli pot proti vzhodu, kjer se je v daljavi bleščal naš 2396 m visok cilj. Pot skozi gozd, nato skozi nizko borovje nas je pripeljala na čistino, poraslo s suho travo in razčlenjeno z vrtačami. Resno vzpenjanje smo začeli po dobri uri hoje, ko smo zagrizli v strmino. Pot je ponujala svojevrsten izziv, saj je bila relativno skromno varovana in je bilo potrebno kar nekaj prostega plezanja. Ob priložnostnih počitkih smo občudovali vrhove Durmitorja v sosednji Črni Gori. V pričakovanju, kaj bo na koncu strmine smo prišli na travnato pobočje, kjer smo se zasluženo martinčkali pred kratkim vzponom do grebena, s katerega se je odprl lep pogled na prelepo Trnovačko jezero v dolini. Sledil je še krajši vzpon na vrh kjer smo spoznali, da vrh ni osamljen, kot je bilo videti na naši poti. Prispeli so z drugega izhodišča.

Na vrhu smo razvili društveno zastavo, se naužili pogledov na vrhove krog in okrog. Okrepčali smo se s trdo in tekočo hrano. In po poštenem počitku že načrtovali pot navzdol. Močno nas je mikal spust na črnogorsko stran do Trovačkega jezera in potem do izhodišča. Po besedah poznavalcev bi to bila za nas predolga pot. Zato smo jo opustili. Nismo pa opustili obiska druge vrha, ki leži v Črni Gori in je nekoliko nižjo, pol urce oddaljen od bosanskega Maglića. Tako smo še ta vrh poštemplali.

Spust v dolino je zaradi strmine potekal počasi. Kljub temu smo si ob prihodu do avtomobila zaslužili skupno malico-kosilo.

Ob vrnitvi smo se ustavili še pri spomeniku na Sutjeski, pomniku nekih preteklih časov. Nato pa s kratkimi postanki proti domu, kamor smo prispeli v poznih nočnih urah. Močno smo se zahvalili šoferju in spremljevalcu, ki sta nas varno vodila in vozila. Obenem pa sklenili, da bomo naslednji najvišji državni vrh na Balkanu prihodnje leto obiskali v dveh dneh.

 

Marjan Škvorc

 

GALERIJA SLIK